Οσίου Μάρκου του Ασκητού, Περί πνευματικού νόμου, κεφάλαιο ζ'.
Από την "Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών", έκδοση Πατερικών κειμένων από τον Άγιο Μακάριο Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου και τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη,

Βενετία 1782.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει άγιος


    « διότι γέγραπται· ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι. καὶ εἰ πατέρα ἐπικαλεῖσθε τὸν ἀπροσωπολήπτως κρίνοντα κατὰ τὸ ἑκάστου ἔργον, ἐν φόβῳ τὸν τῆς παροικίας ὑμῶν χρόνον ἀναστράφητε » ( Α' Καθολική Επιστολή Πέτρου, κεφ. 1, § 16-17). Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός μας καλεί, μας προτρέπει, να γίνουμε όλοι άγιοι, επειδή κι Εκείνος είναι Άγιος. Και μας καλεί όλους μας ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός .« τὸν ἀπροσωπολήπτως κρίνοντα», μας λέει ο Απόστολος Πέτρος. Όπως δεν προσωποληπτεί κατά την Κρίση του, ούτε για το καλό, ούτε για το κακό - δηλαδή ένας λαϊκός μπορεί να πάει στη βασιλεία των ουρανών και ένας μοναχός ή κληρικός μπορεί να πάει στην κόλαση -, έτσι δεν προσωποληπτεί και κατά την κλήση προς το σωτήριο καθήκον κάθε ανθρώπου. Καλεί και τους μουσουλμάνους και τους ινδουιστές και τους χριστιανούς που πήραν την χάρη του Αγίου Πνεύματος με το Άγιο Βάπτισμα, αλλά την έχασαν. Σε όλους αυτούς ο Ιησούς Χριστός φωνάζει «ἀναστράφητε», αναστρέψτε την εικόνα της πτώσης, κάνετε αναστροφή, αλλάξτε πνευματική ρότα, μετανοείτε!
    Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει άγιος. Είτε είναι μοναχός ή κοσμικός. Είτε ζει στην έρημο ή στην πόλη. Είτε είναι έγγαμος ή άγαμος.  Για όλους είναι ο παράδεισος. Ακόμα και για τους ειδωλολάτρες. Αλλά οι ειδωλολάτρες θα είναι τυφλοί, δε θα βλέπουν τίποτα από τα θαυμάσια του παραδείσου, επειδή θα έχουν στερηθεί το Άγιο Βάπτισμα, όπως αναφέρεται στο όραμα του Αγίου Νήφωνος, επισκόπου Κωνσταντιανής, για τη μέλλουσα κρίση. Ο Άγιος Νήφων αναφέρει ότι ο Ιησούς Χριστός χάρισε τον παράδεισο στους ειδωλολάτρες, που δεν γνώρισαν τον νόμο Του, αλλά εκ φύσεως τον τήρησαν υπακούοντας στη συνείδησή τους. Όλοι οι άνθρωποι, εγγενώς γνωρίζουν ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σε γενικές γραμμές. Αλλά η πλήρης αλήθεια και το φως αυτού και του άλλου κόσμου , που είναι ο Λόγος του Θεού, είναι γνωστά μόνο στους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Τόσο μεγάλη είναι η αγάπη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ετοιμάζει τον παράδεισο και για τους ειδωλολάτρες που , χωρίς να το ξέρουν, έκαναν το θέλημά Του. Όλους μας αγαπάει ο Θεός, « ὃς πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν », ( Ά' προς Τιμόθεον Επιστολή, κεφ. 2, § 4 ) .
    « Ἔσεσθε οὖν ὑμεῖς τέλειοι, ὡς ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς τέλειός ἐστιν. », ( κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, κεφάλαιο 5, § 48 ).  Καλούμαστε να γίνουμε τέλειοι, όμοιοι με τον Θεόν. Γι' αυτό το λόγο έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου